Nieuws
Vul een subtitel in

Forellen in België, bij de Watermolen een succes!!

Afgelopen zaterdag 30-06-2018 zijn we met een aantal leden van FENIX wezen vissen in België ( De watermolen) . Na om 08.00 uur te hebben verzameld bij de Vink vertrokken we met 3 auto's en 10 personen. Het was een ritje van ongeveer 50 minuten, maar niet voor ons!!!! Na wat wegafsluitingen, zandpaden en een hoop gelach arriveerden we na 1,5 uur op onze bestemming. Het is daar een perfecte locatie, het weer hadden we mee de zon scheen heerlijk. In totaal hebben we 80 forellen gevangen lekker gegeten en een heerlijk drankje genuttigd. Het was een schitterende dag en zeker voor herhaling vatbaar. Ik wil hierbij dan ook iedereen bedanken die mee is geweest. Hier onder enkelen mooie foto's.

Een bijzonder tafereel  

Een bijzonder tafereel vanochtend aan de Floralaan in Schijndel. Een TVSchijndel verslaggever kwam daar een handjevol mensen tegen die vol aandacht het weiland inkeken. Ook stonden er buurtbewoners met een mobiel en een verrekijker op straat. Na een snelle blik bleken er twee ooievaars te zijn neergestreken. "Dat heb ik hier nog nooit eerder gezien", aldus een man met verrekijker in de hand. "Wat een prachtig tafereel!", aldus een dame die langs een boom blijft staan, om de beesten niet te laten schrikken. Fietsers die langskomen stoppen ook even om een kijkje te nemen. "Papa ooifaar", klinkt het opeens. "Ssst jongen", fluistert de vader hem toe. Minutenlang genieten mensen van de rondstruinende beestjes. Wanneer een grote cementwagen aan komt rijden en er een bord van de afzetting Structuurweg wordt weggeschoven, vliegen de ooievaars snel weg en keert de 'rust' terug in de straat. Enkele foto's genomen door iemand van TVschijndel....

Gezellig forellen met de club!


Tijdens de laaste bijeenkomst is gevraagd of we een keer gezamelijk willen gaan vissen (forellen).
De bedoeling is om in Lommel (de-watermolen) te gaan forellen, dit alles is op eigen kosten. We zijn al vaker geweest en toen was het goed bevallen. Als er belangstelling is graag een reactie aan de heer W. van Weert zodat Wim een planning kan maken. We hopen op een grote belangstelling. 
Alvast bedankt,

Het bestuur!
Neem ook een kijkje op de site van de watermolen; 


Natuur in en rond Schijndel!


Donderdag 17 mei zal Leo van de Veerdonk een lezing verzorgen over de natuur in en rondom Schijndel. Dit is een intressante lezing voor allen welke van vogels en de natuur houden. Iedereen ook niet leden zijn van harte welkom!  Aanvang is om 20.00 uur aan de Scc de Vink Hoevenbraaksestraat 28 te Schijndel

Even iets anders. Een heel mooi artikel over Gerald van Kaathoven! Lid van FENIX, en wat voor bijzondere werkzaamheden hij verricht. Mijn complimenten Gerard!!

Historicus Gerard behangt met een zwaard uit de bronstijd: 'snijdt zo lekker door het papier'

Hij begon als jong ventje met oorlogskogeltjes en -geweren zoeken op de Schijndelse Heide. Maar nu is Gerard van Kaathoven (60) een volleerd amateurarcheoloog en staat hij met zijn laarzen in heel wat bouwputten van Den Bosch tot Schijndel en Veghel. Op zoek naar bijzondere dingen. En met succes.


  We vonden kogels, mortieren, granaten, Duitse geweren. De meest gevaarlijke dingen lieten we liggen.

  Gerard van Kaathoven:

  Ohh, wat spannend was dat. Als jong 'menneke' met vriendjes naar de Schijndelse Heide vanuit de Hoevenbraak in Schijndel. Gerard van Kaathoven (60) zijn ogen gaan er nog van schitteren als hij daarover vertelt. ,,Als je er aan terugdenkt, dan is het met flink gevaar voor eigen leven geweest. Want we vonden er van alles. Kleine kogels, mortieren, granaten, Duitse geweren, Amerikaanse en Engelse spullen. De meest gevaarlijke dingen lieten we liggen. Maar de politie kwam er achter dat wij dat deden. En toen is alles in beslag genomen."
  Hoe het ook zij, de liefde voor speurwerk in de bodem, daar was al op jonge leeftijd de bodem voor gelegd. En Van Kaathoven, die ooit stoffeerder was van beroep, maar later huisman werd, kon het niet meer laten. ,,Een erg mooie hobby. Het ging steeds verder. In Beemster had ik familie wonen. Daar werd vaak grond uit Amsterdam opgebracht om er droge voeten te houden. Maar daar zat vaak afval in. En daar vond ik oude, stenen pijpenkoppen. Erg leuk. Je krijgt er steeds meer lol in."

  Zandwinplaats

  Een deel van de vondsten met onder meer een kanonskogel uit 1794. © Domien van der Meijden

  Dichter bij huis ging hij met Paul de Greef (uit Gestel) en Jos Habraken (uit Rooi) zeer regelmatig naar een zandwinplaats bij Dreumel. ,,Als je het vertrouwen van de baggeraar eenmaal hebt, dan mag je vaker komen en in de zeef of op de band kijken. Ze belden zelfs op dagen dat we er niet waren als zij dachten dat er iets speciaals uit de bodem naar boven kwam. Ze baggerden daar tussen de twintig en veertig meter diep."
  ,, Daar kwamen hele mooie dingen naar boven. Enorme slagtanden van mammoeten, resten van neushoorns, maar ook wel Romeins spul als scherven en lepels. Daar hebben we indertijd al neanderthaler-materiaal naar boven gehaald. Een compleet dijbeen. Maar ook een dijbeen uit de IJzertijd."

  Verdiepen in historie

  Ik wil altijd weten wat ik in mijn handen heb. Zo bouw je materiaalkennis op.

  Gerard van Kaathoven

  Van Kaathoven wist veel van zijn werk stofferen, maar weinig van archeologie en historie. ,,Maar ik heb de eigenschap om precies te willen weten wat ik in mijn handen heb. Dus na elke vondst verdiep je je steeds verder in de historie. Daarmee bouw je in de loop der jaren flinke materiaalkennis op."
  Opgravingen doet Van Kaathovens het liefst. Alhoewel hij wel een tijd met een metaaldetector heeft rondgelopen. ,,Ook leuk. Maar toch minder. Musketkogeltje, muntje. Heel af en toe iets speciaal zoals een mantelspeldje van Romeinen. Dat doe ik nog wel eens met kinderen die graag iets willen vinden. Maar ik sta liever in een kuil op zoek naar bijzondere dingen."

  Vraagbaak

  In de Heemkamer in Schijndel zijn ook hele oude vondsten te zien, zoals de eerste gereedschappen die de mens gebruikte. 

  En kuilen heeft Van Kaathoven samen met anderen al heel wat gevonden. Onlangs nog in de Ariënsstraat in Schijndel, waar in een bouwput vondsten uit de Karolingische tijd naar boven kwamen uit de negende eeuw. ,,Dat is heel bijzonder."
  Gerard van Kaathoven wil ook nog wel een leuke anekdote kwijt. ,,Mensen gebruiken me ook als vraagbaak. Er kwam iemand met een apart zwaard naar me toe. Wat zou dit zijn?, vroeg hij. Ik heb er vanmiddag nog een kamertje mee behangen, want hij snijdt lekker door het behangpapier. Het bleek een bijzonder zwaard uit de Bronstijd. In Schijndel gevonden. Later is dat zwaard in bruikleen gegeven bij het Noordbrabants Museum. Zo zie je maar."

  Zijn ogen glinsteren als we spreken over de opgravingen op de Groeneweg in Schijndel, waar de brouwerij Van Amstel met een flink aantal waterputten werden bloot gelegd. Smaldonken was al even spraakmakend met de professionele archeoloog Ria Berkvens erbij. Een stenen bijl en tal van gereedschappen van boeren uit de Steentijd werden er gevonden. Flink wat archeologische trofeeën sieren de Schijndelse heemkamer in 't Spectrum in Schijndel. En zonder Gerard van Kaathoven had Schijndel nooit geweten van haar rijke historie. Waar kogeltjes zoeken al niet toe kan leiden.


  Lezing over bestrijding luizen en mijten bij vogels

  Gepubliceerd: woensdag 07 maart 2018 11:33 Schijndel - Op donderdag 15 maart organiseert Vogelvereniging Fenix uit Schijndel een lezing, verzorgd door de heer A. Tijhuis, professor aan de Technische Universiteit Eindhoven. de heer Tijhuis geeft uitleg over het bestrijden van luizen en mijten bij vogels waar veel vogelkwekers namelijk last van hebben. In de lezing wordt een duidelijke uitleg gegeven over het bestrijden op een verantwoorde manier, een belangrijk item voor vogelkwekers. De lezing is op donderdag 15 maart aanstaande in Sociaal Cultureel Centrum De Vink aan de Hoevenbraaksestraat 28, aanvang 20.00 uur. Ook belangstellenden en niet-leden zijn van harte welkom. De toegang is gratis. 
  Nederlandse kampioenen gehuldigd!!

  Op 18 januari vond de eerste ledenbijeenkomst van Fenix plaats

  Tijdens deze druk bezochte bijeenkomst weren de leden welke in Zwolle Nederlands kampioen waren geworden in de bloemen gezet.

  Juan Schevers (jeugd), Dirk Vermeulen, Haiko Schevers, Erik Vink kregen voor hun prestatie de bijbehorende bloemen en zo is onze nieuwe vereniging het jaar 2018 mooi van start gegaan. Tevens is Haiko Schevers gehuldigd als clubkampioen na jaren een 2e of 3e plaats te hebben behaald. Proficiat met de behaalde resultaten. 

   foto Juan welke ook nog een lekkere zak snoep en een bosje bloem kreeg.
  4 leden FENIX vogelvereniging Schijndel Nederlands Kampioen.

  Ook dit jaar deden weer enkele leden van vogelvereniging mee aan de Nederlandse Kampioenschappen welke dit jaar voor het eerst in Zwolle werden georganiseerd.

  Tussen bijna 11.000 vogels uit het gehele land wist men uitstekende resultaten te behalen,

  Nederlands Kampioen zijn!!

  Juan Schevers (Jeugd)    "Gewone" Edelzanger 91 pnt.

  H Schevers Peales papegaaiamadine wildkleur 94 pnt.

  D Vermeulen Kanarie Zwart Topaas Geel int. 92 pnt.

  E Vink Kanarie Zwart Grijsvleugel Rood mozaïek T 1 91 pnt.

  E Vink Gibosa Espanol lichtbon 91 pnt.

  2e plaatsen waren er voor de volgende leden.

  H Schevers Peales papegaaiamadine wildkleur 92 pnt

  D Vermeulen Kanarie Zwart Topaas Geel Int. 91 pnt

  H Verhagen Rijstvogel grijs wildkleur 92 pnt.

  E Vink Kanarie Zwart Grijsvleugel Roos Mozaïek T 2 93 pnt.

  Graag willen we deze mensen van harte feliciteren met dit prachtige resultaat als afsluiting van het Tentoonstellingsseizoen.

  Nieuws over de wereldshow


  In 2019 gaat de NBvV de Mondial organiseren en hiermee vervalt het Nederlands Kampioenschap, zoals die elk jaar door de NBvV georganiseerd wordt. Als vogelliefhebber, maar helemaal als vogelkweker ziet u er waarschijnlijk, net zoals wij, reikhalzend naar uit om kansen te pakken om wereldkampioen te worden in eigen land.

  Het is wel belangrijk om ruimschoots van te voren bekend te zijn met wat wijzigingen, zodat u daar op kunt inspringen.
  Daar waar tijdens de NK het mogelijk is om tweejarige vogels als Eigen Kweek in te sturen, ontbreekt deze mogelijkheid bij de COM Mondial.
  Ook voor een grote groep kwartels gelden andere regels m.b.t. de mogelijkheid ze in te zenden, ook hier is de leeftijd in sommige gevallen beperkt tot 2 jaar i.p.v. inzending zoals bij de NBvV voor drie jaar.
  Stellen worden niet gevraagd, u kunt dus bij u kweek in 2018 al rekening houden met het feit dat u alleen stammen kunt insturen.

  In 2019 tijdens de COM Mondial is het vraagprogramma van de COM van toepassing en kan en mag de NBvV hierop geen beperkingen leggen of groepen uitsluiten.
  Voor de jeugd is er binnen de COM, jammer genoeg, geen aparte jeugdklasse. Zij strijden met de volwassenen mee, in de groepen.

  Blijf het nieuws over de wereldtentoonstelling volgen op de speciale website.

  Namens het COM Comité,
  Albert Zomer

  Vogelshow Zwolle heeft zware beveiliging nodig!!

  Bijzondere vogels vormen tegenwoordig waar roofgoed. Reden om strenge beveiliging in te zetten bij de Nederlandse Kampioenschappen voor vogels in de IJsselhallen in Zwolle, die de komende week plaatsvinden. Ook de politie houdt een extra oogje in het zeil, aldus het AD.

  De tweede voorzitter Albert Zomer van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (NBvV) noemt het tegenover het AD 'bezopen' en 'bizar' dat een vogelshow zo bewaakt moet worden. "Maar we kunnen niet anders", zegt hij. Vogels en dan met name de dure exemplaren, worden volgens hem de laatste jaren regelmatig gestolen. Inbrekers stelen ze uit volières bij vogelliefhebbers thuis, maar slaan ook toe tijdens bijeenkomsten, zoals in Nuenen vorig jaar. Na sluitingstijd van de daar gehouden beurs werd ingebroken en gingen de inbrekers er met tweehonderd vogels vandoor. Alleen dure vogels werden meegenomen, wat er op wijst dat de dieven kennis van zaken hebben. In 2016 werden ook dure vogels uit een dierenpark gestolen.

  bron: beveiligingsnieuws.nl  Gespikkelde wintervisite


  In de winter kunt u een heleboel (deels) gespikkelde vogels in de tuin zien. Denk aan spreeuw, zanglijster, koperwiek en kramsvogel. Waarom vooral in de winter? En waarom hebben die vogels toch al die stippen?
  Worden vogels niet sneller gepakt door een sperwer -of andere jager- als ze stippen hebben? Heel mooi natuurlijk, maar nogal opvallend. Nee hoor! Juist niet! Als u deze vogels op een losse afbeelding ziet, lijken de vlekken opvallend. Maar in hun natuurlijke omgeving zorgen de vlekken en andere kleurpatronen op hun lichaam er juist voor dat ze mínder opvallen.
  Gecamoufleerd
  Deze vogels leven namelijk allemaal in een omgeving met bomen, stuiken en gras. Door de (dode, afgevallen) bladeren en takken, lichtplekken en schaduwen ontstaan daar veel donkere en lichte patronen en als vogels die ook hebben, zijn ze veel moeilijker te zien dan wanneer ze egaal zwart of bruin zijn. Hun verenkleed heeft precies díe kleur waarmee ze het best gecamoufleerd zijn.
  's Zomers geen stippen
  De spreeuw heeft alléén in de winter spikkels. Aan het eind van de winter zijn de veerpunten afgesleten en daarmee ook de witte stippen. In de zomer is hij dan ook bijna egaal zwart, met een paarsgroene glans en een gele snavel. Een bijzonder fenomeen, want veel vogels ruien nog eens aan het eind van de winter, ze trekken dan hun állermooiste pakje aan voor het komende broedseizoen.
  Wintergasten
  De koperwiek en kramsvogel hebben het hele jaar dezelfde kleur, maar we zien ze alleen in de winter, omdat ze hier in de zomer (bijna) niet zijn. Ze broeden in noordelijker delen van Europa en trekken onze kant op als het daar te guur wordt. In strenge winters zien we er veel, in milde winters minder. Daarom noemen we ze wintergasten.

  bron:Vogelbescherming

  Eindelijk was het dan zover!!!

  Zaterdag 6 januari kwamen de leden van Fenix voor het eerst bij elkaar vele samen met hun partner voor de eerste nieuwjaarsreceptie van Fenix.

  Na een jaar van voorbereidingen zijn we dan nu eindelijk van start en als de nieuwjaarsreceptie bepalend is voor wat er komen gaat gaan we een mooie toekomst tegemoet als Fenix vogelvereniging Schijndel

  Nadat de voorzitter Ger van Rooijen het nieuwe bestuur voor zover nodig aan de leden had voorgesteld werd Henk van de Boogaard gehuldigd als clubkampioen 2017 en ontving hiervoor een prachtige oorkonde.

  Hierna kon men onder het genot van een hapje en drankje nader kennismaken met elkaar wat al snel gebeurde.

  Later schoof ook de districtvoorzitter P Verkuilen aan en complimenteerde de vereniging met het resultaat.

  De middag was snel voorbij en we zien dus vol vertrouwen uit naar de toekomst.

  Afscheid Edelzanger Vogelvrienden Combinatie

  Vrijdag 29 december kwamen de leden van de Edelzanger Vogelvrienden Combinatie voor de laatste keer als zodanig bij elkaar.

  Per 01-01-2018 gaan de leden verder als FENIX vogelvereniging Schijndel.

  Tijdens een gezellig samenzijn met bijna alle leden werd er nog even terug gekeken naar bijna 40 jaar Edelzanger Vogelvrienden Combinatie.

  Ook werden er 3 leden benoemd tot lid van verdienste voor hun jarenlange inzet

  Menno Groenendijk (voorzitter), Piet Dijkman (penningmeester)  

  en Jan van Stiphout (bestuurslid)

  Alle 3 voormalige bestuursleden hebben zich meer als 30 a 35 jaar belangeloos ingezet voor de vereniging en ontvingen voor hun verdienste zeer terecht deze titel met daarbij een mooi handbeschilderd Delfts bord en de bijbehorende bloemen.

  We gaan vol vertrouwen met FENIX de toekomst in

  Terwijl Freddy (53) operatie ondergaat, stelen dieven zijn kanaries

  Dieven hebben tijdens de kerstnacht 30 dure kanaries gestolen uit de volière van Freddy Denoo. "Vorig jaar roofden ze hier ook al 18 vogels weg. Nu ga ik een camera plaatsen."
  Al een vijftal jaar kweekt en verhandelt Freddy Denoo (53) uit de Keurvorstenstraat in Torhout zangvogels, vooral kanaries. In zijn tuin heeft hij een grote volière gebouwd waar tot voor kort 30 kleurrijke vogeltjes kwetterden. Maar tijdens de kerstnacht drongen dieven via het achterpoortje de tuin van Freddy binnen en roofden de volière volledig leeg.

  3.000 euro waard
  "Ik was die nacht niet thuis en dat moeten ze geweten hebben", vertelt Freddy. "Ik onderging een operatie en verbleef in het revalidatiecentrum Ter Duinen. Maar maandag kreeg ik een telefoontje van mijn buurman. Hij voederde mijn vogels tijdens mijn afwezigheid en stelde de diefstal maandag vast. Een zware klap want de diertjes hadden een totale waarde van 3.000 euro. Er zat zelfs een exemplaar tussen van 500 euro. Wellicht opereerden de daders op bestelling en mijn vogels zitten ongetwijfeld al in het buitenland."

  Niet eerste keer
  Het was niet de eerste maal dat Freddy bezoek kreeg van vogeldieven. Vorig jaar werden uit zijn volière ook al eens achttien vogels gestolen. "Ook in de kerstperiode. De dieren hadden toen een waarde van ongeveer 1.800 euro", zucht Freddy. "Ik vermoed dat de dieven gebruikmaken van een emmer en een slaapnetje. Op die manier is het een koud kunstje om de vogels te stelen. Ik heb de gestolen vogels van vorig jaar niet meer teruggezien en ik maak mij ook deze keer geen illusies. Ik ben het wel kotsbeu en zal investeren in een bewakingscamera. En als ik nog eens dieven betrap in mijn volière, zullen ze er niet goed van zijn."

  bron: nieuwsblad.be
  foto: AFT

  Voorzitterspraatje.

  Ik voldoe graag aan het verzoek om als voorzitter van de nieuwe vogelvereniging FENIX hier iets neer te schrijven.

  Het is al anderhalf jaar geleden dat de eerste contacten tussen TRO-WI en de EVC gelegd werden. Beide verenigingen kerngezond met een lange geschiedenis in het verleden moesten helaas toezien dat de vogelhobby aan het teruglopen was. Minder leden en vooral minder actieve leden die een plaats in het bestuur wilden innemen. Dit zou in de toekomst zeker leiden tot steeds zwakker wordende verenigingen. Na de eerste gesprekken werd ook al snel duidelijk dat een fusie de meest geschikte oplossing was om het voortbestaan van onze vogelhobby in Schijndel veilig te stellen.

  Op 1 januari 2018 zullen beide verenigingen samen verder gaan onder de naam FENIX en ons thuishonk zal zijn in De Vink. Het bestuur zal bestaan uit de leden van de twee oude besturen en ik zal me als voorzitter zeker net zo goed inzetten bij FENIX als bij TRO-WI het geval was. Ik weet me verzekerd van een aantal enthousiaste bestuursleden naast mij waarbij de secretaris Wim van Weert van EVC zijn taak als secretaris bij FENIX ook met veel plezier zal voortzetten.

  Wij hopen in de toekomst van ons te laten horen en onze liefhebberij uit te dragen zodat wellicht meer liefhebbers zich bij ons willen aansluiten. Iedereen die vogels houd of wil gaan houden is welkom bij ons en of je nu in de tuin een volière hebt met een paar vogels voor de aardigheid of dat je gericht wilt fokken dat maakt niet uit. Kom eens kijken bij een tentoonstelling, of loop gewoon eens binnen op onze ledenavond. Alle gegevens vind je hier op deze mooie site.

  De jaarlijkse samenwerking met verenigingen uit Berlicum, Gemert, Veghel en St. Oedenrode, zal er zeker voor zorgen dat wij in 2018 een schitterende tentoonstelling zullen kunnen neerzetten

  Hopelijk tot ziens

  Voorzitter Ger v Rooijen.

  RaboBank Clubkas Campagne!

  Dit jaar organiseerde Rabobank Hart van De Meierij voor de vierde keer dé donatie-actie voor verenigingen en stichtingen om een mooie financiële bijdrage te kunnen ontvangen. Daar waar de actie tot en met vorig jaar 'Hart voor Elkaar' heette, wijzigde de naam nu naar 'Rabobank Clubkas Campagne'. En werd het totale donatiebedrag voor het lokale verenigingsleven verhoogd naar € 200.000! Alle leden van Rabobank Hart van De Meierij mochten hun stemmen uitbrengen en hebben daarmee bepaald hoe het bedrag over de 425 deelnemende clubs wordt verdeeld.

  De uitslag

  Uiteindelijk hebben 8.617 leden maar liefst 42.011 stemmen uitgebracht. Elke stem was daarmee € 4,76 waard.
  We hadden op maandagavond 11 december een uitreikingsavond georganiseerd voor de top 25. Helaas hebben we dit feestelijke moment af moeten blazen vanwege de weersomstandigheden. We hebben deze clubs hierover telefonisch geïnformeerd en erna aan alle deelnemende clubs een mail gestuurd met de uitslag.

  De top 5 van deze editie

  Voor de 3e keer op rij is stichting Vrienden van Hospice Dommelrode (Sint-Oedenrode) de winnaar gebleken! Deze stichting ontving 875 stemmen, wat resulteert in een donatie van €4.165.
  Samenloop voor Hoop (Sint-Oedenrode) eindigt, erg knap als nieuwkomer, op de tweede plek met 507 stemmen (2.413).
  Op de derde plek is De Zevensprong (Sint-Oedenrode) geëindigd, zij kregen 444 stemmen (€2.113).
  MiniGestel/Creatieve Week (Sint-Michielsgestel) is vierde geworden door het verkrijgen van 437 stemmen (2.080) en de vijfde plek is behaald door Voedselbank Boxtel met 430 stemmen (2.047).

  De volledige uitslag kunt u bekijken onderstaande link. Rabobank Hart van De Meierij bedankt alle clubs voor hun deelname en de leden voor het uitbrengen van hun stemmen.

  Wij hebben een bedrag van € 233 euro opgehaald!!


  Beste Vogelvrienden

  Graag willen wij u via dit schrijven voor uw deelname en bezoek aan onze tentoonstelling bedanken. Mede door de inzet van uw vogels kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde mooie en gezellige tentoonstelling. Er waren dit jaar maar liefst 320 inschrijvingen ingezet door de leden van Edelzangers Vogelvrienden Com, Schijndel Edelzangers Veghel Erp en de Rooyse Vogelvreugd daar waren we erg blij mee. Het was dan ook de bedoeling om een show te presenteren met de vogelverenigingen van de Meijerijstad. En volgens ons was dat dan ook zeer gelaagd.

  Het was dan ook een zeer mooie show met veel gevarieerde soorten.

  De concurentie Rooyse Vogelvreugd -Edelzanger Vogelvrienden Combinatie wordt dan ook steeds spannender zeker nadat jullie nu met 1 puntje verschil van ons hebben gewonnen. De verenigingsbeker staat nu dus op Schijndelse grond. Dat zorgt voor ons weer voor een hele uitdaging zeker nu jullie gaan samenvoegen met Trowie.

  Maar pas op we hebben de aanval al ingezet we zijn al bij Trowie gaan polshoogte gaan nemen wat er in de concurentie bijkomt, dus ik zou zeggen hou je maar vast wij komen weer terug!

  Ik hoop dat jullie volgend jaar de strijd weer met ons aan durven.

  Ik wens jullie veel succes met de samenwerking in Fenix.

  De datum voor onze volgende tentoonstelling is 16-17-18 november 2018 noteer dit vast in je agenda.

  Bedankt!! voor dit zeer geslaagd weekend namens :

  bestuur de Rooyse Vogelvreugd


  Leden van de vogelvereniging Fenix succesvol op de district TT te Erp.

  In Erp vonden dit afgelopen weekeinde de kampioenschappen van het district Brabant Oost plaats.

  Tussen bijna 1800 vogels behaalde ook de leden van Fenix weer goede resultaten.

  De voornaamste uitslagen zijn.

  1e J v Son stam kanarie zwart geel intensief 368 pnt.

  1e D Vermeulen stam kanarie agaat topaas wit 367 pnt.

  1e D Vermeulen kanarie zwart topaas geel intensief 93 pnt.

  1e D Vermeulen kanarie agaat topaas wit 92 pnt.

  1e H Verhagen stam rijstvogel grijs wildkleur 365 pnt.

  1e H Verhagen stel rijstvogel grijs wildkleur 185 pnt.

  1e H Verhagen rijstvogel grijs wildkleur 93 pnt.

  1e G v Rooijen agapornis ficherie groen 92 pnt.

  2e D Vermeulen kanarie zwart topaas geel intensief 92 pnt.

  2e H vd Boogaard mexicaanse roodmus wildkleur pop 92 pnt.

  3e D Vermeulen kanarie Geel ivoor schimmel 91 pnt.

  Enkele leden doen nog mee aan het NK te Zwolle op 11 t/m 14 januari en een aantal zijn alweer met de kweek begonnen daar het volgend jaar de wereldkampioenschappen in Nederland worden gehouden en men hier ook weer voor het hoogste mee wil strijden.

  Vogels zijn roofgoed voor criminelen, shows nemen maatregelen

  Vogelshows nemen steeds vaker beveiligingsmaatregelen om te voorkomen dat vinken, parkieten en kanaries gestolen worden. Dat zegt de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. Volgens de bond, die geen exacte cijfers heeft, zijn de vogels roofgoed omdat criminelen ze in het buitenland makkelijk kunnen verkopen.

  Vorige maand werden er meer dan 200 kanaries en tropische vogels gestolen bij een vogelshow in Nuenen. Op het Nederlands Kampioenschap volgende maand is een beveiligingsbedrijf ingehuurd om de vogels te beschermen tegen inbrekers.
  Vandaag is de laatste dag van de vogelshow in Nijverdal, waar zo'n 2500 vogels te zien zijn. Voor de organisatoren was beveiliging vooraf een groot thema, zegt Anton Grootenhuis van vogelvereniging Zang en Kleur.

  "We schrijven de adressen van particuliere vogelhandelaren niet meer in onze catalogus. Want anders maken we het voor criminelen wel heel makkelijk om de mooie vogels te vinden. Daarnaast hebben we vooraf contact gehad met de politie, zij rijden 's nachts tijdens de vogelshow extra rondjes langs onze locatie."
  Mooie vogels zijn al langer in trek bij criminelen. Maar volgens de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers is er het afgelopen jaar een stijging te zien van het aantal inbraken, vooral bij particulieren.

  "We vermoeden dat de vogels naar het buitenland gaan, want we zien de gestolen vogels bijna nooit terug in Nederland", aldus Albert Zomer van de bond. "Een buitenlandse handelaar kan met een mooie kanarie verder kweken, dus een liefhebber heeft er misschien wel veel geld voor over. De inbrekers hebben vaak ook kennis van zaken. De mooiste vogels worden gestolen en de iets minder mooie laten de inbrekers in de volière."

  Theo Heinsbergen (69) uit Beek en Donk is een van de gedupeerden. In september werden bij hem thuis 35 vogels gestolen. "Ik had de volière aan de voorkant beveiligd met een alarm. Aan de achterkant zit een grote schutting. Toch zijn de inbrekers daar overheen geklommen en hebben ze de volière opengeknipt."

  Gelukkig had Heinsbergen een verzekering afgesloten en krijgt hij de waarde van de vogels, rond de 4750 euro, terug. Maar het geld is niet het belangrijkst. "Ik heb jaren met die vogels gewerkt, het is mijn hobby. Gelukkig hebben ze niet al mijn vogels gestolen. Daarom heb ik besloten door te gaan met mijn hobby, het is zo'n uitdaging om mooie vogels te kweken."

  Bij vogelshows worden dus beveiligingsmaatregelen genomen, maar volgens de bond is het voor particulieren lastiger om iets te doen tegen een inbraak. Zo komen bij de meeste vogeleigenaren weleens mensen langs om te kijken en dan is niet te zien of deze mensen kwade bedoelingen hebben en later terugkomen, maar dan als inbreker.

  Theo Heinsbergen heeft inmiddels maatregelen genomen om een volgende inbraak te voorkomen. "Een beveiligingsbedrijf heeft een snoer door het gaas van de volière heen gevlochten en ik heb sensoren laten plaatsen."

  Volgens de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers gaat het de liefhebbers vooral om de emotionele waarde. "Een mooie vogel levert bij verkoop tussen de 50 en 100 euro op. Maar ze zijn jaren aan het kweken met zo'n vogel", zegt Albert Zomer. "Daar zit veel tijd en energie in en ze zijn er echt trots op. Als dan zo'n vogel wordt gestolen, dan is dat vreselijk voor de eigenaren die het overkomt."


  Volière ingestort door sneeuwval; parkieten weggevlogen

  Let op, dit kan u ook gebeuren!!! 

  Harm Mulder uit Barneveld mist tien tot vijftien parkieten. Door de sneeuw stortte vannacht de volière bij zijn woning aan de Thorbeckelaan in, waarna de vogels wegvlogen. Het gaat volgens Mulder voornamelijk om gele parkieten (kakariki). ,,Ze kunnen de kou goed verdragen, maar zullen wel problemen hebben met het vinden van voedsel."
  Wie de parkieten heeft gezien of gevangen kan contact opnemen via 06-20994763


  De Nationale kampioenschappen!!


  Voor de nationale kampioenschappen van de NBvV in de IJsselhal in Zwolle zijn in totaal 10652 vogels ingeschreven van in totaal 1.125 inzenders.

  De jeugd is vertegenwoordigd met 206 vogels.
  In de verkoopklasse staan 1.697 kooien, waarvan vele met 2 vogels.
  Het wordt dus weer volop genieten.

  Mededeling NBvV over Mondial 2019


  Het is maar dat u het weet!

  In 2019 gaat de NBvV de Mondial organiseren en hiermee vervalt het Nederlands Kampioenschap, zoals die elk jaar door de NBvV georganiseerd wordt. Als vogelliefhebber, maar helemaal als vogelkweker ziet u er waarschijnlijk reikhalzend naar uit om kansen te pakken om wereldkampioen te worden in eigen land.

  Het is wel belangrijk om ruimschoots van te voren bekend te zijn met wat wijzigingen, zodat u daar op kunt inspringen. Daar waar tijdens de NK het mogelijk is om tweejarige kanaries als Eigen Kweek in te sturen, ontbreekt deze mogelijkheid bij de COM Mondial. Ook voor een grote groep kwartels gelden andere regels m.b.t. de mogelijkheid ze in te zenden. Ook hier is de leeftijd in sommige gevallen beperkt tot 2 jaar i.p.v. inzending zoals bij de NBvV voor drie jaar. Stellen worden niet gevraagd, u kunt dus bij u kweek in 2018 al rekening houden met het feit dat u alleen stammen kunt insturen.

  In 2019 tijdens de COM Mondial is het vraagprogramma van de COM van toepassing en mag de NBvV hierop geen beperkingen leggen of groepen uitsluiten. Voor de jeugd is er binnen de COM, jammer genoeg, geen aparte jeugdklasse. Zij strijden met de volwassenen mee, in alle secties. Leden die nog nooit in COM verband ingezonden hebben zullenl in 2018 vroegtijdig op de hoogte gesteld worden van het vraagprogramma van de COM.

  Namens het Comité Mondial 2019
  Albert Zomer
  bron: nieuwsbrief NBvV

  Winter is coming: begin nu al te voederen voor wintervogels

  Het vriest (nog) geen stenen uit de grond. En toch is het een goed idee om nu al je tuinvogels te beginnen voederen. In de periode voor de winter stippelen vogels namelijk routes uit om zo efficiënt mogelijk voedsel te verzamelen. Wie er op tijd bij is, heeft deze winter gegarandeerd meer vogels op de voederplank.
  Wordt er regelmatig gevoederd in een tuin? Is er voedzaam eten dat makkelijk bereikbaar is? Ligt er geen kat op de loer? Zijn er goede vluchtroutes voor het geval er een Sperwer opduikt? Het is cruciale informatie die voor vogels het verschil kan betekenen tussen leven en dood.
  Vanaf de herfst, wanneer het flink kouder wordt, de bessen op geraken en insecten in de grond kruipen, beginnen tuinvogels aan de verkenning van hun ideale winterparcours. Dat vaste parcours bevat vaste toplocaties waar ze zeker zijn van voedsel en veiligheid. Dat is cruciaal, want de winter kan soms ongenadig hard en onverwacht toeslaan. Vogels die pas na de winterprik beginnen zoeken, zijn er dikwijls aan voor de moeite. De dagen zijn korter, terwijl een afgekoeld lijf net meer voedsel nodig heeft.

  Appels en zaden
  Wie komende winter veel vogels op z'n plank wil, schiet dus maar beter in actie. Enkele tips van onze tuinvogelconsulenten: momenteel worden er in ons land veel lijsters gemeld. Wie bessen in de tuin heeft, zal dat al gemerkt hebben. Die lijsters kan je naar je tuin loodsen door extra fruit (appels) te voorzien. Ook vinkachtigen zijn er dit jaar overvloedig. Die kan je dan weer aantrekken met zaden en zonnebloempitten. En dan zijn er natuurlijk de klassieke vetbollen voor mezen.
  In elk geval is zorgen voor variatie een goed idee. Kleine voederplaatsen op verschillende plaatsen in de tuin werken doorgaans trouwens beter dan één grote. Zo krijgen de verschillende soorten de kans op verschillende plaatsen te eten en wordt het voor grotere vogels als duiven moeilijker om zich meester te maken van de hele voedertafel.

  Waarom is voederen belangrijk?
  Volgens de wetten van de biologie hoef je vogels niet bij te voederen. Toch zijn er een aantal redenen waarom we adviseren om dat toch te doen. Vogels verteren bij strenge vorst snel hun vetreserves om een hoge lichaamstemperatuur van om en bij de 40° celsius te behouden. Een Winterkoninkje kan in een koude winternacht wel 10% van zijn lichaamsgewicht verliezen. Bovendien is het natuurlijke voedselaanbod van vogels in ons land de voorbije decennia sterk afgenomen door verstedelijking, industrialisering en intensivering van de landbouw. Daardoor zijn ze aangewezen op onze hulp.

  Schouwspel
  Niet alleen help je de vogels om barre tijden door te komen, je krijgt er een schitterend schouwspel voor terug. Vogels die vaak verscholen blijven of in een flits voorbijvliegen, laten zich nu gemakkelijk bekijken.

  Angst voor honger drijft Siberische vogels massaal naar België

  Appelvinken, Zwarte mezen, Grote kruisbekken en Grote barmsijzen: het zijn noordelijke vogels die zich dit jaar ook in groten getale in onze contreien laten zien. Oorzaak is een prangend tekort aan zaden.

  Voor de Appelvink gaat het om de grootste invasie die we ooit vastgesteld hebben. Gegevens van trektellen.org wijzen op een vervijfvoudiging van het aantal meldingen ten opzichte van een gemiddeld najaar. Eerdere invasiejaren (2001, 2005, 2008, 2012) leverden nauwelijks de helft van de aantallen van dit jaar op. Op de telpost Zandpanne in De Haan werd op 27 oktober maar liefst 143 exemplaren waargenomen, een record voor deze telpost.

  Wellicht komen die Appelvinken uit centraal-Europa en is hun massale aanwezigheid bij ons het gevolg van een goed broedseizoen, gevolgd door voedselschaarste. Appelvinken leven in de winter voornamelijk van boomzaden van onder andere Spaanse aak, Haagbeuk en diverse soorten kersen. Met hun imposante snavel en kaken zijn ze zelfs in staat om kersenpitten te kraken.

  Ook bij de andere noordelijke gasten lijkt een risico op gebrek aan voedsel de grote drijvende factor. Grote kruisbekken en Zwarte mezen moeten het hebben van de zaden van Fijnspar en Grove den, Grote barmsijzen hebben dan weer een voorkeur voor berkenzaden én dennenzaden.

  De Grote kruisbek broedt in Scandinavië tot in Zuid-Zweden, relatief dicht bij België en Nederland. Toch is de soort in onze regio zeer zeldzaam, vergeleken met de gewone Kruisbek, die een maatje kleiner is. Soms treden echter invasies op, zo trokken ze ook in het najaar van 2013 massaal onze richting uit. Tot in maart 2014 werden er toen Grote kruisbekken gemeld, met hier en daar zelfs zingende exemplaren. Dergelijke invasies kunnen soms zelfs leiden tot broedgevallen, zo werd in het voorjaar van 2014 in Nederland met zekerheid gebroed, in Vlaanderen bracht in 1995 een koppel op de Kalmthoutse Heide 4 jongen groot.

  Verwacht wordt dat komende weken ook Grote barmsijzen onze regio zullen aandoen. De afgelopen weken waren er grote aantallen op doortocht in Litouwen, Wit-Rusland en op de telpost in het Zweedse Falsterbo. Vorige week werden in Noord-Nederland de eerste groepjes gespot, en de afgelopen dagen druppelden ook bij ons de eerste groepjes binnen. Toch zal het nog van de weer- en windomstandigheden afhangen of er ook bij ons grote aantallen Grote barmsijzen te zien zullen zijn.

  Ook de Zwarte mees, een broertje van onze Pimpel- en Koolmees wordt dit najaar opvallend meer gezien. In tegenstelling tot de andere beschreven soorten bezoeken Zwarte mezen ook graag voederplaatsen in tuinen, waar ze dan vooral te vinden zijn op pindanoten en zonnebloempitten.

  Vogeldiefstal neemt vlucht en vooral Noord-Brabant is de klos


  Vogelhouders slapen tegenwoordig met één oog open. Jaarlijks worden voor duizenden euro's aan bijzondere vogels gestolen, vooral Noord-Brabant is de afgelopen weken weer flink de klos. De vogels worden uit de volière van een hobbyist gejat en soms voor wel duizend euro per exemplaar doorverkocht. Precies om die reden richtte Wilma van Zon vorig jaar het Meldpunt Vogeldiefstal op. "Ik was dat zo zat. Ik wilde één centraal punt oprichten waar alle diefstallen verzameld worden. We zijn nu bezig met het ontwikkelen van een applicatie, waarmee mensen de ringnummers van vogels die ze willen kopen kunnen checken."

  Maar dat systeem is niet waterdicht. "Want die dieven zijn inmiddels wel zo gehaaid dat ze de ringen kapot knippen en gewoon nieuwe omdoen." Op verkoopwebsites staan de zeldzaamste exemplaren voor meer dan duizend euro per stuk te koop.

  Een van de grootste diefstallen van de afgelopen jaren vond anderhalve week geleden plaats in het Brabantse Nuenen. Daar waren woensdag 435 vogels verzameld door Vogelvereniging De Bastaarden voor een tentoonstelling. Zeldzame vogels, van particulieren die hun trots wilden tonen. In de daaropvolgende nacht werden echter 225 vogels gestolen. "Tientallen inzenders zijn gedupeerd, de waarde gaat over de 10.000 euro heen", vertelt secretaris Lambert van Gelooven.

  Verzekerd
  Enkelen zijn dertig vogels kwijtgeraakt, gelukkig is de vereniging goed verzekerd. "Het was vreselijk om dit te melden bij de inzenders." De vereniging, die vanaf 1962 bestaat, heeft zoiets nog nooit meegemaakt. "Dit is sowieso de eerste keer dat er in Nederland zo'n groot aantal vogels bij een tentoonstelling werd weggehaald. We zijn bang voor de gevolgen, dat mensen denken: daar gaan we niet meer heen met onze vogels. We hebben in ieder geval al besloten volgend jaar te gaan overnachten in de ruimte van de tentoonstelling", vertelt Van Gelooven. Er is aangifte gedaan bij de politie.
  Van Zon voelt mee met de slachtoffers van deze diefstallen. "Mensen steken heel veel tijd, geld en liefde in die dieren, dat laatste is nog wel het belangrijkste. Sommige particulieren zijn wel zes keer de pineut." Exacte cijfers heeft ze niet, aangezien niet alle gedupeerden weten dat er een centraal meldpunt is, maar ze weet wel dat er jaarlijks honderden vogelliefhebbers slachtoffer worden van diefstallen, waarbij in totaal voor vele duizenden euro's aan vogels worden gejat. "Het probleem is dat dieren worden gezien als goederen door de wetgever, waardoor de straffen laag zijn."

  Opsporen lastig
  De oprichtster van het Meldpunt Vogeldiefstal geeft aan dat de meeste diefstallen in Noord-Brabant worden gepleegd. De politie Oost-Brabant heeft de laatste tijd inderdaad vaak te maken met vogeldiefstallen, merkt een woordvoerder op, die geen exacte cijfers heeft. Zonder camera's wordt het opsporen van de dieven voor de politie echter lastig. Van Zon vermoedt dat veel inbrekers de vogels naar het buitenland vervoeren.

  In de nacht van donderdag op vrijdag was het prijs bij het Vogelasiel in Lierop. Beheerster Pepie Peerlings schrok zich een ongeluk toen ze rond 08.00 uur vrijdagochtend aankwam bij het terrein en zag dat het slot was opengeknipt. Gek genoeg zaten alle vogels nog netjes in hun verblijf; de inbrekers hadden het gemunt op de honderd witte muizen die gefokt worden als voer voor de dieren. "Het zullen mensen zijn geweest die ook vogels of reptielen hebben, dat kan haast niet anders." De veertig tot vijftig vogels die momenteel in het asiel zitten, hoeven niet te verhongeren. "We hebben nog eendagskuikens voor ze."

  bron: De Telegraaf

  Heeft u een nieuwtje, laat het ons horen door onderstaand formulier te vullen.